Behendigheid

 

Behendigheid of Agility is een tak van hondensport die in korte tijd is uitgegroeid tot de meeste beoefende hondensport van Nederland. Behendigheid is ontstaan op de Cruft’s hondententoonstelling in Engeland met de bedoeling in de pauze van deze tentoonstelling het publiek te vermaken. In een vaste volgorde van een achtvormig parcours moetsen de honden verschillende hindernissen doorlopen in een zo’n kort mogelijke tijd. De snelste met de minste fouten was de winnaar.

 


Snelle groei

Wat begon als opvulling en vermaak voor het publiek bleek een gouden treffer. Vanaf het moment van de introductie was iedereen heel erg enthousiast.
Dit is de manier om bezig te zijn met je hond in spelvorm.
De populariteit van deze vorm van sport kwam zo snel dat de kynologenclubs en ook de Raad van Beheer met de grootste spoed commissies moest vormen om de onvermijdelijke wildgroei tegen te gaan.
Inmiddels is Behendigheid binnen de VDH ook een volwassen vorm van hondensport geworden. Er worden regelmatig wedstrijden gepland door het hele land en er kan ook gestreden worden om het kampioenschap van Nederland.


Rol van de keurmeester

De keurmeester is tevens parcoursbouwer. Daarmee bepaalt hoe hij of zij hoe zwaar of licht een parcours is.
De toestellen die in een parcours worden opgenomen moeten voldoen aan vooraf gestelde eisen. De keurmeester controleert dan ook of de toe te passen toestellen aan deze eisen voldoen. De veiligheid voor hond en geleider staat daarbij altijd centraal.
De keurmeester zal de opstelling altijd afstemmen op de deelnemers. Voor beginners wordt het parcours vanzelfsprekend niet zo zwaar gemaakt als voor gevorderden. Zo wordt er altijd een parcours uitgezet wat past bij het niveau van honden en geleiders.


Klassen

Behendigheid kent verschillende klassen waarop met kan inschrijven. De indeling naar klassen voor inschrijving is als volgt:
Klasse A: Beginnersklasse, hierop moet iedereen inschrijven die niet aan de eisen van B -of C klasse voldoet.
Klasse B: Gevorderden, degene die inschrijven moeten in een open wedstrijd tweemaal uimuntend in de A-klasse hebben behaald tijdens een vast parcours
Klasse C: Selectieklasse, degene die inschrijven in de B – klasse en voor deze klasse worden geselecteerd.
Veteranen klasse: Alle honden ouder dan 7 jaar mogen hier in worden geschreven. Honden die eenmaal in de veteranenklasse zijn uitgekomen kunnen daarna nooit meer in een andere klasse worden ingeschreven.
Ieder jaar promoveren er een aantal honden uit de B-klasse naar de C-klasse. Echter degradatie van C-klasse naar B-klasse is eveneens mogelijk.


Gehoorzaamheid

Het is niet onverstandig om eerste een goede cursus gehoorzaamheid te hebben gevolgd voordat dat je aan behendigheid begint. Appèl op de hond is namelijk beslist noodzakelijk om de oefeningen goed te kunnen volbrengen.