FAQ’s

 

Ik zie vaak bij foto’s vermeld: ZW of BV met een getal erachter. Wat betekent dit?

De afkorting ZW betekent Zuchtwertschätzung en BV staat voor Breed Value estimation. Zucht Wert en Breed Value betekenen Fokwaarde. Heeft de hond een fokwaarde onder de honderd dan wil dat zeggen dat hij de vooruitzichten voor de nakomelingen op het kenmerk goede heupen gunstig(er) beïnvloed. Heeft de hond een fokwaarde boven de 100, dan wil dat zeggen dat hij de vooruitzichten voor de nakomelingen op het kenmerk goede heupen negatief kan beïnvloeden. Heeft een hond een fokwaarde van 100 dan wil dat zeggen dat hij vererft (schatting) volgens het gemiddelde van het ras.

Ik heb gehoord dat ik mijn duitse herder moet socialiseren. Wat houdt dat in?

Socialiseren betekent dat je de pup heel veel verschillende ervaringen laat op doen, zoals het ontmoeten van heel veel mensen van allerlei rassen, maten en leeftijden. Ook betekent het dat je de hond leert hoe hij met ander honden moet omgaan. Puppyklasjes of puppyles zijn goede gelegenheden met betrekking tot de socialisatie. Socialisatie is belangrijk omdat het het zelfvertrouwen van de hond bevordert en vermindert de kans dat je hond angstig en verlegen wordt. Angstige honden kunnen agressief of angstbijters worden.

Wat moet ik nemen, een reutje of een teefje?

Deze vraag wordt vaak gesteld. In de meeste gevallen gaat het hier om persoonlijke voorkeur. Sommige mensen zijn van mening dat een reu vooral het territorium en een teef meer de roedel beschermt. Reuen hebben vaak wel meer met hun territorium. Daardoor kan het markeren van het territorium problemen opleveren. Wanneer adequate training niet helpt, kan steriliseren een mogelijke oplossing bieden. Elke hond trouwens die niet meer voor een fokprogramma in aanmerking komt, zou gesteriliseerd moeten worden. Dit vermindert de kans op ongewenste puppies en ongewenst gedrag. Teven zijn over het algemeen wat plooibaarder dan reuen. Echter, de uitzonderingen bevestigen de regel. En wat het uiterlijk betreft: een reu komt veel imposanter over dan een teef.

Wat zijn de maten van een duitse herder?

De rasstandaard zegt dat een volwassen reu tussen de 60 en 65 cm hoog mag zijn, gemeten vanaf het schouderblad. Een teef mag tussen de 55 en 60 cm hoog zijn, ook weer gemeten vanaf het schouderblad. De jonge hond bereikt zijn of haar volwassen lengte tussen de 10 en 18 maand. Daarna groeit de hond nog uit totdat hij/zij ongeveer 3 jaar is. Wees opmerkzaam voor te grote Duitse Herders. ‘Groot’ betekent niet per definitie ‘beter’. De Duitse Herder heeft niet het skelet en spierstelsel van een erg grote hond. Een tot twee centimeter boven de voorgeschreven standaard is nog net acceptabel, hoewel keurmeesters de laatste tijd steeds nauwer gaan letten op de correcte afmetingen van het ras.

Hoeveel voer moet ik mijn puppy geven?

Voer je 8 week oude puppy drie keer per dag ongeveer 50 gram voer (50 gram is ongeveer een vol koffiekopje). Wanneer de hond 5 tot 6 maanden oud is kun je overschakelen op twee keer voeren per dag. Het is belangrijk om je pup goed te lezen. Wanneer je de ribbetjes ziet, geef je wat meer. Kun je geen ribben zien en ook niet voelen, dan is de hond te vet en moet dus op dieet. Als je de ribben nog steeds kunt voelen en je pup is nog steeds erg honderig na een voeding, geef dan gerust iets meer. Als de pup de voerbak verlaat terwijl nog niet alles op is, geef je waarschijnlijk te veel voer. En onthoud dit: een hond groeit sneller en gemakkelijker dan dat hij afvalt. Als de hond te snel groet, ga dan over van junior- naar seniorvoer. Gebruik voer van een bekend merk. Het bijvoeren van kalk, vitamines of levertraan is niet noodzakelijk. Elke dag een beetje zonnebloemolie over het voer is goed. Ook het toevoegen van zeewier kan geen kwaad. Een of twee keer per week een ei is ook goed. Een runderbot is gezond en goed voor de tanden en kiezen. Geef de hond nooit botten van gevogelte en varkens. Deze botten kunnen breken met alle nare gevolgen van dien.

Mijn hond houdt niet van autorijden.

Je moet ervoor zorgen dat je hond aan de auto gewend raakt. Lok de hond in de auto met iets lekkers. Als de hond in de auto is, blijf dan gewoon zitten en doe verder niets. Als de hond hier aan gewend is, is het tijd voor de volgende stap: doe de auto aan terwijl de hond in de auto zit. Ga nog niet rijden. Als de hond hieraan gewend is, kun je voorzichtig een klein eindje gaan rijden. Beloon de hond uitbundig tijdens het ritje. Ga met de auto naar iets leuks voor de hond: het park, een zwemplaats, etc. Het kost beslist tijd, maar uiteindelijk zal de hond de auto gaan associëren met ‘iets leuks’. En onthoud dit: geduld, herhaling en uitbundig belonen verrichten wonderen

Wat is de minimum leeftijd om met mijn puppy te kunnen trainen?

Als je van plan bent om met je puppy het VH-programma te gaan doen, moet je tenminste voor een ding zorgen: Geef je pup de kans om lekker als puppy op te groeien. Er is geen enkele haast om met het VH-programma te beginnen. Je kunt wel bijvoorbeeld met speuren beginnen als de pup 8 weken oud is. Gebruik dan korte puppy-spoortjes. Het is ook belangrijk om de buitdrift verder te ontwikkelen. Je kunt grijp- en trekspelltjes gaan spelen met de pup met behulp van een juten lap. Hanteer voor gehoorzaamheidstraining het uitgangspunt dat de training altijd praktisch gericht en heel erg spannend en leuk moet zijn. Probeer zoveel mogelijk via spel te werk te gaan. Herhaal heel veel en stimuleer / beloon gewenst gedrag. Doe niets overhaast. Laat de pup lekker opgroeien, leer hem gek te worden op een balletje, maak het puppy-leven spannend, boeiend en leuk. Laat de pup van alles mee maken: wandelen in drukke straten, rijden met de bus, snuffelen aan de koeien in de wei, rijden met de auto, spelen met kleine en grote honden (neem daarbij geen risico’s), een training op de Kringgroep, een bezoekje aan een clubmatch, etc.

Mijn hond luistert niet meer als hij andere honden of mensen ziet.

Het draait allemaal om focus. Wanneer je je hond uit laat en iemand met of zonder hond nadert jou, blijf dan staan en trek de volledige aandacht van je hond. Je kunt dat doen met behulp van dat heel erg leuke en spannende balletje, een stukje Frolic of iets anders spannends. Houdt dat balletje, dat stukje Frolic of iets andere wat hij spannend vindt vlak onder je kin, zodat de hond omhoog moet kijken en zijn aandacht zich helemaal op jouw moet richten. Wanneer de hond toch wil reageren op de naderende persoon of hond, roep dan met een diepe stem ‘Foei’ of ‘Laat dat’. Blijf de aandacht met een hoge stem trekken naar het balletje, het stukje Frolic of iets anders spannends. Blijf steeds tegen de hond praten. Fluisteren is vaak ook heel erg spannend. Beloon de hond erg uitbundig en geef het balletje, het stukje Frolic of iets dergelijks. En blijf herhalen, herhalen en behoudt immer geduld!

Hoe krijg ik een goede binding met mijn tweede hond?

In het begin zullen beide honden echt wel veel op elkaar gericht zijn, maar zodra je met ze gaat werken, of wanneer je met ze apart gaat spelen, zullen ze er al gauw achterkomen dat jij de leukste en spannendste bent. Ze zullen zich dan ook op jou gaan focussen. Bovendien heb je te maken met Duitse Herders en dit ras vindt het geweldig om bij mensen te zijn. Als je met je honden gaat werken, moet je ze apart nemen. Op die manier krijgen ze de tijd en individuele aandacht die ze verdienen. Effectieve binding ontstaat altijd tijdens gehoorzaamheidstrainingen. Degene die het meest met de honden werkt, speelt, wandelt of omgaat krijgt vaak de stevigste band met de hond.