Kamerbench

 

Een kamerbench of kamerkennel is een goed hulpmiddel om de pup zindelijk te maken en de hond een plekje voor zichzelf te geven waarin hij veilig is en niet gestoord kan worden. Bovendien komt een kamerkennel goed van pas wanneer je een puppy hebt die nogal last heeft van verlatingsangst.


bench-01


De grootte van een kamerkennel

Kamerkennels zijn er in verschillende afmetingen. Kies voor een Duitse Herder pup een zo groot mogelijke kamerkennel, ook al is de hond nog klein. De pup van acht weken moet er nu, maar ook over een half jaar, in kunnen staan, zich in kunnen omdraaien, liggen, uitrekken, etc. Als je een kamerkennel op de groei hebt aangeschaft, kan het zijn dat deze voor de pup van acht / negen weken nog erg groot is. Sommige pups zullen hun behoeften dan toch nog in de kennel doen. Dit is eenvoudig op te lossen door er een tussenwandje of -hekje (van bijvoorbeeld stevig klimopgaas) in te plaatsen. Je kunt beter een te grote kamerkennel nemen die je met een tussenschotje wat kleiner kunt maken, dan een te kleine waar de hond al binnen een paar weken niet meer in past.


Het gebruik van kussens

Het lijkt voor de pup vaak erg prettig om een kleedje of wat doeken in de kamerkennel te leggen. Dat ligt zo lekker zacht! Toch is in het begin het gebruik van kleedjes en doeken in een kamerkennel af te raden: jonge pups gaan er op kauwen, bijten of gaan er aan trekken en sleuren. Het is verstandig om pas kleedjes, doeken of matjes te gaan gebruiken wanneer de pup vijf maand of ouder is.


Het wennen aan een kamerkennel

Verken samen met de pup de kamerkennel. Als de pup niet uit zichzelf naar binnen stapt, leg er dan wat lekkers in dat de pup kan bemachtigen zonder helemaal in het kenneltje te moeten gaan. Leg vervolgens weer wat lekkers in de kennel, maar dan iets verder naar binnen. Laat zo stap voor stap de pup op een plezierige manier kennis maken met de kennel. Als de pup moe is en wil slapen, leg hem dan in het kamerkenneltje en stoor hem niet als hij slaapt. Doe de deur van de kamerkennel in deze stap nog niet dicht. De kamerkennel wordt de veilige plek voor de pup waar hij kan rusten en met rust gelaten zal worden .


Het sluiten van de deur

Wanneer de pup zonder aarzeling en uit zichzelf de kamerkennel in stapt, probeer hem dan er een paar minuutjes in te houden door kleine lekkernijen in de kamerkennel te gooien en de uitgang met je hand te blokkeren. Herhaal dit een aantal malen en wanneer na een aantal malen de pup niet meer je hand wil wegduwen om naar buiten te gaan, kun je de deur sluiten. Als de pup toch luid gaat protesteren, ga dan weer terug naar het wennen aan de kamerkennel en probeer deze stap later nog eens.


De kamerkennel als veilige en plezierige plaats

Deze stap voer je uit na het doen van spelletjes, oefeningen en wanneer de pup wil slapen. Als de pup in de kamerkennel is, strooi je allerlei kleine lekkernijen in de kennel. Open vervolgens de deur en laat het toe dat de pup de kennel verlaat. Als de pup de kennel verlaat, negeer hem. Herhaal dit vele malen en laat de pup steeds een beetje langer in de kamernennel met een gesloten deur. Op deze manier leert de pup dat het verblijf in de kennel met een gesloten deur meer oplevert dan een verblijf daarbuiten.


De kamerkennel als toverdoos

Stel, je ontvangt steeds 200 Euro wanneer je naar de schuur buiten gaat. Dan vind je dat best wel erg leuk om te doen, ondanks dat het koud is of regent. Dat geldt ook voor jouw pup, met dit verschil dat de pup meer waarde hecht aan voedsel en speeltjes dan aan geld. Geef de pup zijn favoriete speeltjes en lekkernijen wanneer hij in de kamerkennel is. Geef minimaal gedurende een maand de maaltijden voor de pup in de kamerkennel. Op deze manier wordt de kamerkennel een favoriete plaats voor de pup.