Pakwerk

 

Bij de kringgroepen van het VDH wordt de hond bij het pakwerk spelenderwijs geleerd om op een bijtarm te bijten. Voor de hond is dit een prachtig spel waarbij een groot beroep gedaan wordt op zijn buitdrift.
Ook inzet, moed en belastbaarheid zijn belangrijke elementen in dit spel. De pakwerker geeft zijn mouw namelijk niet zo maar prijs. Met schreeuwende/verjagende geluiden probeert hij – al dan niet met dreigen met de softstick – de hond van zich af te houden en te intimideren.


VH programma

Het VH. I programma bestaat uit het revieren van twee verstekken waarbij de pakwerker in het tweede verstek staat. Wanneer de hond bij de pakwerker is aangekomen, moet de hond dit aangeven door te gaan blaffen. Dit blaffen moet aanhoudend zijn. Tevens moet de hond constant de pakwerker in de gaten houden. Een ander onderdeel is de overval. Hierbij moet de geleider met zijn losvolgende hond naar een verstek gaan waarna op teken van de keurmeester de pakwerker tevoorschijn komt en een overval op de hond doet. De hond moet ondanks alles wat de parkwerker doet, hard en vol inbijten op de mouw. Nadat de pakwerker stil staat moet de hond loslaten. Hiervoor mag door de geleider het commando Los gebruikt worden. Dit laatste komt steeds weer terug in alle niveaus van het pakwerk. Hierna volgt het afstand stellen. Dit is de oefening waarbij de hond van grote afstand los naar de pakwerker wordt gestuurd. De hond moet de aanval van de pakwerker pareren. Ook hierbij moet de hond de mouw loslaten na het stilstaan van de pakwerker. Na deze oefening moet de geleider de pakwerker naar de keurmeester begeleiden, waarna het pakwerk beeindigd wordt. Tijdens het gehele programma moet de hond te allen tijden onder appèl staan van de geleider.

Het VH. II programma bestaat uit het revieren van zes verstekken. Hierna volgt weer het aanblaffen van de pakwerker in het verstek. De hond moet nu uit het verstek geroepen worden en aan de linkerkant van de geleider gaan zitten. Hierna wordt de pakwerker uit het verstek geroepen en gefoulieerd. Op teken van de keurmeester vlucht de pakwerker weg en moet de hond deze vlucht verhinderen door goed en hard en vol in te bijten. Nadat de pakwerker stil staat, moet de hond lossen. Na enkele tellen wordt door de pakwerker een overval op de hond gedaan. Na het lossen gaat de geleider naast de hond staan en volgt er het zogenaamde rugtransport. Dit houdt in dat de pakwerker voor de geleider en zijn hond uitloopt. Op teken van de keurmeester voert de pakwerker een overval op de geleider uit. De hond moet deze aanval pareren. Na het gevecht en lossen volgt zijtransport naar de keurmeester. Hierna moet de geleider weer naar het einde van het veld lopen, waarna het op afstand stellen volgt. Na deze oefening moet de geleider met hond de pakwerker naar de keurmeester brengen. Daarna is het programma afgelopen.

Het VH. III programma is identiek aan het VH. II maar volgt er na het lossen bij het op afstand stellen nog een overval op de hond.