Puppies

 

Onze pups zijn over het algemeen altijd zwart – bruin. Ze zijn vrolijk, lief, gezond en goed gesocialiseerd. Meestal zijn de pups bijna helemaal zwart als ze pas geboren zijn. De definitieve kleuren zijn pas zichtbaar wanneer de hond volwassen is. Elk jaar fokken we een aantal nestjes. Wanneer we een nestje verwachten, wordt deze aangekondigd op onze site en in het maandblad van de Vereniging van Fokkers en Liefhebbers van Duitse Herdershonden (VDH) onder de rubriek ‘Dekberichten’.


We houden puppies en hun moeder bij ons in huis. Op die manier kunnen we moeder en pups altijd goed in de gaten houden. We geven alle pups veel aandacht en zorg totdat ze naar hun nieuwe eigenaar gaan.


Ouders

De fokteven van Jabora krijgen in het algemeen hun eerste nestje wanneer ze twee tot drie jaar oud zijn. Een vrouwtje dat langzamer volwassen wordt, geven we de tijd om nog lekker pup of jonge hond te zijn. Haar eerste nestje zal dan later komen en dat is geen enkel probleem. Wij vinden namelijk dat het vrouwtje pas puppies mag krijgen wanneer zij, naast een goed resultaat van de Fokgeschiktheidskeuring, daar ook geestelijk en lichamelijk klaar voor is. Elke jaar maken we een fokprogramma en selecteren daarvoor enkele van onze vrouwtjes. Vervolgens zoeken we bij elke teef een uitstekende reu die het best bij haar past en die een verbetering van onze bloedlijn kan betekenen. Elke fokteef krijgt gemiddeld per anderhalf jaar één nestje. Wanneer een fokteef de leeftijd van 6 tot 7 jaar heeft bereikt, mag zij gaan genieten van een welverdiend pensioen.


Certificaat van fokniveau

Bij elke pup leveren wij het zogenaamde Certificaat van Fokniveau. Dit certificaat is het kwaliteitskeurmerk van de Nederlandse Duitse Herdershondenfokkerij. Dit kwaliteitskeurmerk kent grote nationale en internationale waardering. Daarnaast vormt het Certifcaat van Fokniveau de garantie dat de gegevens over rasverschijning, afstamming, kleur, inteelt, werkresultaten en gezondheidsonderzoeken juist zijn. Het Certificaat van Fokniveau bevat deze gegevens tot en met de vierde generatie. Het Certificaat van Fokniveau wordt alleen verstrekt aan zogenaamde ‘Keurfoknesten’. Van een Keurfoknest hebben beide ouderdieren de Fokgeschiktheidskeuring met goed gevolg doorstaan.


Fokgeschiktheidskeuring

Tijdens de Fokgeschiktheidskeuring (ook wel aankeuring genoemd) worden het gewicht, de schofthoogte en borstomvang gemeten, vastgelegd en getoetst aan de rasstandaard. Daarnaast wordt het gedrag getest en legt men de resultaten van gezondheidsonderzoeken (bijvoorbeeld Heupdysplasie) vast. Verder worden de werkresultaten (bijvoorbeeld VH.I of SchH.I), de kleur, haarvariëteit en de anatomie beschreven. Om deel te kunnen nemen aan de Fokgeschikheidskeuring dienen de honden al te voldoen aan een aantal kwaliteitseisen, zoals het UV (UithoudingsVermogen), VZH (VerkeersZekere Hond) en VH.I (VerdedigingsHond) diploma en moeten ze beschikken over een goede gezondheid. De criteria zijn streng. Zo streng zelfs, dat minder dan 10% van de jaarlijks in het stamboek ingeschreven honden de Fokgeschikheidskeuring met goed gevolg doorstaat.