Puppyselectie
Bij de selectie en aanschaf van een Duitse Herderpup geldt: eerst nadenken, dan doen. Heb je goed nagedacht over de keuze voor de Duitse Herder als ras? De Duitse Herder is een hond die erg graag actief wil zijn en die veel lichaamsbeweging nodig heeft. Heb je daarvoor voldoende tijd? Kun je het opbrengen om dagelijks enkele uren met jouw Duitse Herder bezig (wandelen, fietsen, zwemmen, spelen, trainen, etc.) te zijn?
Eerst nadenken, dan doen….
Heb je goed nagedacht over zaken als de huisvesting van jouw hond? Kan jouw Duitse Herder beschikken over een eigen veilige plek waar de hond zich terug kan trekken om te rusten en te slapen? Is deze plek ook afsluitbaar? Wat denk je te gaan doen met vakanties? Gaat de hond dan ook mee of breng je hem of haar dan naar een huisdierenpension of heb je een goed logeeradres? Het onderbrengen in een huisdierenpension brengt wel kosten mee zich mee. Dat geldt trouwens ook wanneer je de hond meeneemt op vakantie. Vakantieparken en campings brengen vaak een bedrag (€ 3 tot soms € 7 per dag per hond) in rekening. Ook moet de hond in bepaalde landen (bijvoorbeeld Duitsland en België) verplicht (minimaal vier week van te voren) ingeënt te zijn tegen Rabiës. Nu we het toch over kosten hebben, weet je wat de gemiddelde kosten per maand van voeding en medische verzorging zijn? Ben je ook op de hoogte van de tarieven voor hondenbelasting in jouw gemeente?
Verzamel informatie
Als je voor het eerst voor het ras van de Duitse Herder kiest, is het verstandig om je goed te oriënteren in de wereld van de Duitse Herder. Het kan heel zinvol zijn om jonge hondendagen te bezoeken, exterieur clubmatches bij te wonen en eens naar africhtings- of behendigheidsevenementen te gaan. Op de website van de Vereniging van Fokkers en Liefhebbers van Duitse Herdershonden (www.duitseherder.nl) kun je een agenda voor al deze evenementen vinden. Ook is het verstandig om boeken over de Duitse Herdershond te lezen, zoals bijvoorbeeld ‘De Duitse Herdershond… Volop in Beweging’. Dit rijk geïllustreerde boek is verkrijgbaar bij de Vereniging van Fokkers en Liefhebbers van Duitse Herdershonden. Verder is erop het Internet ontzettend veel informatie over de Duitse Herder te vinden.
Bepaal welk type hond de voorkeur geniet
Als je de keuze voor de Duitse Herdershond hebt gemaakt, moet je eens na gaan denken over het type hond dat je verlangt. Rustig, temperamentvol, nieuwsgierig? Gaat jouw voorkeur uit naar een teefje of juist een reutje? Teefjes zijn veelal wat kneedbaarder dan reutjes. Maar teefjes worden zo’n twee keer per jaar loops en brengen de hoofden van allerlei – tot over de oren verliefde reuen – op hol… Wat wilt je met je Duiste Herder gaan doen? Wil je ermee trainen (speuren, manwerk, gehoorzaamheid) op een kringgroep van de Vereniging van Fokkers en Liefhebbers van Duitse Herdershonden? Wilt je mee gaan doen aan exterieurevenementen? Wil je aan behendigheid of flyball gaan doen? Of overweeg je een combinatie van deze vormen van hondensport? Of zoek je juist een hond die een uitstekende huishond is voor jou en de andere gezinsleden? Heb je voorkeur voor en bepaalde kleur (zwart/bruin, zwart/geel, grauw, zwart) van jouw Duitse Herder? Is het jouw eerste Duitse Herder of beschikt je over ruime ervaringen met het ras? Wordt door de fokker bij de pup ook het Certificaat van Fokniveau verstrekt? Gebruikt de fokker ook het Standaard koopcontract van de VDH?
De beslissing
Als je jouw wensen en eisen op een rijtje hebt, kun je gericht het gesprek met de fokker aan. En… neem niet direct de beslissing tot aankoop als je een nestje bekijkt. Zet thuis alles eerst eens naast elkaar en neem dan als gezin een weloverwogen beslissing.
Voorbereiding
De beslissing is genomen en nu is het wachten op de nieuwe huisgenoot. Een goede voorbereiding is dan het halve werk. Zorg dat je voldoende voer in huis hebt. Overleg met de fokker welke voer je het best kunt nemen. Zorg voor goede stevige voeder- en drinkbakken waar de hond niet mee op sjouw kan. Koop wat leuke hondbestendige speeltjes. Als je de hond in huis neemt is het verstandig om een kamerkenneltje of bench aan te schaffen. Richt het huis zo in dat de puppy zo weinig mogelijk kan beschadigen. Bepaal wie jouw dierenarts moet gaan worden en maak met hem of haar een afspraak voor een eerste controle van de pup. Lees boeken, raadpleeg het Internet over het opvoeden van pups. Als je met je hond naar een kringgroep van de VDH wilt gaan, ga dan eens op bezoek bij de verschillende kringgroepen bij jou in de buurt om te bepalen welke vereniging het best bij jou past. Als je van plan bent om naar een puppy-school te gaan, ga je dan zo vroeg mogelijk goed oriënteren en bepaal tijdig de puppy-school van jouw keuze. Schrijf je op tijd in, zodat je vooraf zeker weet dat je een plaats op een puppyschool of puppyklas hebt.