Ringtraining

 

Voor het meedoen aan exterieurwedstrijden en het ondergaan van een fokgeschikheidskeuring (ook wel aankeuring genoemd) is een goede ringtraining van de hond samen met zijn voorbrenger en de eigenaar c.q houder beslist noodzakelijk.


Noodzaak

Als je met je hond mee wil doen aan exterieurwedstrijden, is een goede ringtraining beslist noodzakelijk.
Eigenlijk is het werken in de ring voor de hond geen moeilijk kunstje. Hij hoeft alleen maar lopen, te rennen of op de mooist mogelijke manier te staan in de ring. Belangrijk is echter de ervaring van de hond. De hond moet door het met grote regelmatigheid trainen ervaring opdoen in het werken in de ring. Hij moet leren en ervaren om vooraan te lopen. Maar ook in het midden of achteraan lopen moet worden ervaren want deze posities geven de hond weer nieuwe prikkels die voor ongewenste afleiding kunnen zorgen.
Ook moet de hond leren om zijn gebit te laten controleren en zich te laten betasten door vreemden zonder uit te vallen.
Door veel te oefenen gaat de hond zich lekker voelen in de ring en dat is een randvoorwaarde voor een goede presentatie van de hond in de ring


Voorbrenger

Naast het leren bewegen en presenteren in de ring, moet de hond ook leren werken met een voor hem of haar onbekende geleider. De hond presenteert zich in de meeste gevallen beter onder leiding van een goede voorbrenger dan onder leiding van zijn eigen baas.
Voor de voorbrenger is de ringtraining ook een echte training. Hij of zij leert hoe je een hond op z´n best en voordeligst in stand kunt zetten en hoe en wanneer je een aanroeper de vereiste aanwijzingen moet geven. De voorbrenger moet voortdurend de keurmeester, de hond en de aanroeper in de gaten houden om het gehele spel van een exterieurwedstrijd zo goed mogelijk te kunnen spelen.


Enkele bijzonderheden…

Volwassen reuen met een leeftijd ouder dan 24 maand – de zogenaamde openklasse reuen – lopen in een ring met de omtrek van een heel voetbalveld! Dit betekent dat zowel de hond als zijn voorbrenger en aanroeper in zeer goede conditie moeten verkeren.
De openklasse teven lopen in een ringmet de omtrek van een half voetbalveld. De helft minder groot dan bij de openklasse reuen, maar voor hond, geleider en aanroeper nog steeds behoorlijk pittig.
Jeugdklasse teven en reuen lopen in een ring met de omtrek van een kwart voetbalveld.